Cel mai recent studiu realizat de catre Banca Mondiala arata ca nivelul de cunostinte economice si financiare in Romania, masurat prin indicele Financial Literacy Index, se situeaza la o medie de 31 pe o scara de la 0 la 100.
In plus, un studiu al companiei de cercetare de piata GfK realizat pentru Asociatia Romana a Bancilor (ARB) in anul 2011 arata care sunt principalele canale de informare utilizate de romani: emisiuni TV pe teme financiare sau bancare (42%); rude/prieteni/cunostinte (40%); materiale care au ca scop descrierea unor produse bancare (37%); articole pe teme financiare din presa scrisa sau online (29%); agentii bancare (27%); informatii despre produse, oferite de site-urile bancilor (17%); motoare de cautare online (16%); forumuri, bloguri pe care se discuta despre produsele bancare si banci (10%), nicio sursa de informare (33%).
Acest lucru demonstreaza ca romanii mai au inca multe de invatat la acest capitol, avand in vedere ca actualul context economic si financiar, local si international, impune acordarea unei atentii deosebite educatiei financiare. Practic, criza financiara internationala a scos in evidenta importanta covarsitoare a cunostintelor financiare solide si corecte ale publicului larg.
In ultimii ani demersurile pentru derularea de programe de educatie financiare pe piata locala au fost destul de vizibile si au venit in principal din zona bancilor comerciale care au pus la punct astfel de programe de implicare in comunitate. Fie ca le percepem drept proiecte de CSR, fie ca le luam drept programe educationale, rolul lor este clar: cresterea gradului de educatie financiara a tinerilor (si nu numai).
Insa initiativele de educatie financiara nu au venit doar din zona sectorului privat. Astfel, din anul 2008 Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a asumat o abordare strategica prin sustinerea educatiei economico-financiare si a proiectelor care ofera informatii legate de rolul, atributiile si functiile principale ale institutiei, principiile de baza ale economiei. Iar grupul tinta este reprezentat in special de tineri. Demersul face parte din strategia de comunicare cu publicul a Bancii Centrale.
“Oamenii trebuie sa cunoasca notiuni economico‑financiare pentru a face fata complexitatii acestor nevoi si produselor financiare. In acest context, in plan global, precum si european, educatia financiara ocupa un rol din ce in ce mai semnificativ, cu initiative care, in mod special in Uniunea Europeana urmaresc crearea unor programe coerente, integrate”, a declarat recent Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, cu ocazia conferintei internationale “Educatia Financiara: investitie in viitorul societatii!”. Evenimentul a fost organizat la jumatatea lunii martie sub egida Global Money Week in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sprijinul Child and Youth Finance International, Junior Achievement Romania si Visa Europe.
Printre proiectele educationale derulate de BNR se numara:
- “Zilele portilor deschise pentru studentii economisti”, lansat in 2009 cu 4 universitati. Proiectul reuneste in prezent 21 universitati, iar mesajele ajung direct la un numar total de peste 15.000 de studenti, cadre didactice, reprezentanti ai comunitatii de afaceri;
- “Sa vorbim despre bani si banci” – initiat in 2010 odata cu Expozitia Euro a BCE gazduita in sediul BNR (peste 6.500 de vizitatori in aproape doua luni). Proiectul are ca public tinta in special elevii de liceu. Pana in prezent s-a initiat un dialog direct cu peste 3.000 de elevi si peste 500 de cadre didactice din 21 judete.
- “Academica” – pilotat ca o scoala de vara in 2011, s-a transformat intr-un proiect distinct destinat comunitatii academice. In prezent, implica 27 de universitati din tara, alaturi de reprezentanti ai Academiei Romane, Consiliului National al Rectorilor si ai Ministerului Educatiei Nationale.
Mai mult, BNR a incheiat anul trecut un protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale prin care cele doua institutii vor initia sau implementa o serie de activitati dedicate sustinerii educatiei financiare.
Demersul BNR nu este singular in lumea bancilor centrale din peisajul international. Demersul acestora de a sprijini educatia financiara reprezinta o parte a activitatii lor de comunicare externa, menita sa contribuie la refacerea increderii si consolidarea credibilitatii. Astfel, proiectele educationale ale Bancilor Centrale din Europa se adreseaza in principal elevilor de gimnaziu, liceenilor, studentilor si cadrelor didactice. Aceste proiecte s-au concretizat in prezentari/vizite (22 de banci centrale), competitii scolare (13 banci centrale), website-uri dedicate (13 banci centrale), utilizarea retelelor de socializare (9 banci centrale), kituri educationale pentru cadrele didactice (7 banci centrale) sau parteneriate cu asociatii ale profesorilor, cu banci comerciale, institutii sau ONG-uri. (A.D.).